En wok, en støbejernspande eller gryde er noget af det bedste, at lave mad i. De kan tåle varmen og stort set alt, hvad man kan komme i dem. Og de holder evigt, hvis de behandles rigtigt. De må bare ikke vaskes med opvaskemiddel og de skal forberedes, inden de tages i brug. Husk blot, at denslags redskaber ikke er kvindeting. De er alt for tunge.
Tilberedelsestid: 20 minutter
Tilbehør: Næ
Ingredienser:
Støbejernsgryde/wok/pande/himstregims
Madolie
Fremgangsmåde:
Støbejernstingesten vaskes grundigt med sulfo (For sidste gang i dens liv)
Eventuelt slibes den med smergellærred, ståluld eller ståluldsæbesvamp
Tørres grundigt og sættes på en varm plade
Smøres omhyggeligt med madolie på indersiden
Varmes så meget, at olien fordamper. Herved efterlader den en beskyttende hinde.
Køles af og smøres i olie igen
Gentag processen 2-3 gange
Herefter brænder maden ikke på og grejet er beskyttet mod alt andet end sæbe. Når jeg har gjort min wok ren, tørrer jeg den straks, gnider den indvendigt med madolie og varmer den op, så den gennemtørrer og alle mikroskopiske sprækker lukkes af oliehinden. Så bliver den bedre og bedre for hver gang - ganske som en god elskerinde.....
Undgå
Sæbevask af støbejernsting, der er behandlede (Hvis dette skulle ske ved en fejl, skal de imprægneres forfra - start ved pkt. 1.
At lade støbejernsting være våde. Så ruster de. Derfor må de heller ikke stå i blød mere end ½ times tid, før de vaskes og tørres. Hvis de har nået at ruste, inden du læste dette, skal du slibe rusten grundigt af med ståluld og ståluldsæbesvampe og imprægnere dem forfra - start ved punkt 1
Med venlig hilsen
©2008 Jan E. Sørensen