Rugbrød

 

Kategori: Brød

Tilberedelsestid: Ca. et kvarters arbejdstid

Tilbehør: Smør, pålæg, eller andet

Ingredienser til 1 brød:

Fremgangsmåde:

  1. Fordej - dagen før:

  2. Surdejen fortyndes med ½ l koldt vand og ½ kg rugmel

  3. Stilles køligt med et viskestykke over

    Bagedagen
    :

  4. Halvdelen af fordejen tages fra, drysses med lidt salt og stilles i køleskabet til surdej til næste bagning. Kan sagtens holde sig flere uger.

  5. Resten af fordejen blandes grundigt med de øvrige ingredienser til en tyk grød.

  6. Kommes i en rugbrødsform. Det hæver ikke særlig meget, så fyld den bare til et par cm under kanten.

  7. Stikkes med en gaffel for at undgå en stor luftlomme under skorpen

  8. Hæver mindst 7 timer (gerne natten over) med et viskestykke over på et sted, der ikke er for varmt.

  9. Bages ved 190 grader i 111 min.

  10. Derefter slås de ud

  11. Lukkes inde i vitawrap når de ikke er brændvarme længere, til det er blevet stuetemperatur (Så undgår du at skorpen bliver direkte farlig at bide i og at den bliver tør indeni). Nogle foretrækker at pakkke det ind i husholdningsfilm med det samme. Så bliver der sterilt derinde, og hvis du ikke tager folien af, men skærer igennem den,  er det kun endeskiven, der kan blive tør hvis du spiser af det jævnligt.

  12. Lægges i køleskab til de er kolde. Derefter tages vrappen af og brødet skæres. Jeg fryser skiverne i bundter, der passer til et par dage

  13. Må gerne ligge en nat eller to inden det spises. Malt/øllugten går lidt af den det første døgn.

 

Spises med eller uden  pålæg. Har godt af at blive opbevaret køligt, gerne i køleskab, da det jo ikke indeholder konserveringsmidler. Smager glimrende ristet, men skal riste meget længe.

 

Velbekomme
©2011 Jan E. Sørensen

Forside ] Agurkesalat med hvidløg ] Bacon ] BodyTequila ] Brie ] Butterdejsruller eller Ostebrødre ] Cacao ] Chokolademousse ] Coleslaw ] Crepes Miannes ] Dip ] Dressing ] Mormors salat ] Fisk ] Flæskesteg ] Får i kål ] Gin & Tonic ] Gravet ørred ] Gullasch ] Hare grydestegt ] Havregrynskager ] Hønsesalat ] Hvidløgsolie ] Immunforsvar ] Jokke ] Kalkun i Whiskey ] Kalkundeller ] Karrysuppe ] Kartoffel- porremos ] Kartoffelsalat ] Klatpandekager ] Kødsovs ] Kold rejesuppe ] Kontakt ] Kransekage ] Krydderflutes ] Kylling i karry ] Lammekølle i grillen ] Løgsersuppe ] Brød ] Løjsercreme ] Løjservisdom ] Løse ris ] Marengs ] Chokolademarengs ] Marineret Kalkun ] Master ] Mågeragout ] Mål og vægte ] Nudler i kokosfløde ] Ostekiks ] Pastinakmos ] Rævesovs ] Ris1grød ] Ris med rejer og grønt ] Roastbeef ] Rødvinsredning ] Marinerede og røgede rejer ] Røget bacon ] Røget filet ] Rom & Cola ] Romteddy ] [ Rugbrød ] Salsa ] Skidne egg ] Sømsuppe ] Soyaristede mandler ] Pasta ] Spejlægsandwich ] Stegte ris ] Rugbrødskugler ] Surdej ] 2matsuppe ] tzatziki ] Vafler ] Vokabularium ] Webmaster ] Wokret m kylling ] Stegetemperaturer ] Støbejernsgrej ] Mænd og kvinder ]