Brød

 

Løjserbrød er ekstremt fiberholdigt sundhedsbrød. Jeg køber ikke brød ved bageren, men bager selv i stedet. Det er billigere og bedre og forresten også ret hyggeligt. Virkningen på mavens funktioner er så god, at jeg ikke vil undvære brødet.


Bageteknikken er udviklet af Jan E. Sørensen over en periode på knap 20 år. Der benyttes maskine til æltningen.

 

Kategori: Brød

 

Tilberedelsestid: ca 225 minutter inkl hævetid på 45+120 min og 45 minutters bagetid. 5 minutters arbejde

 

Tilbehør: Smør eller hvad du nu har lyst til

 

Ingrid Jensen - til 2-3½ brødre

Grunddej
:


Tilsætninger - kan blandes frit eller tilsættes samlet.
                            Jeg plejer at bruge de første fire hver gang

 1. 1 håndfuld hvedekerner (Evt, skårne rugkerner, men de skal varmes i vandet for ikke at blive for hårde)

 2. 1 lille håndfuld solsikkekerner (Kan også bruges som drys)

 3. ½ håndfuld hørfrø

 4. Knækkede hvedekerner

 5. Evt. knækkede rugkerner

 6. Evt. græskarkerner (Kan også bruges som drys)

 7. Evt. ½ håndfuld klid

 8. Evt. drys, f.eks. birkes eller sesamfrø

Der kan yderligere peppes op med revet ost, fintskårne løg, paprika og hvad man ellers skal have smidt ud.

Fremgangsmåde:

 1. Det stuetempererede vand, honningen, tilsætningerne og saltet hældes sammen

 2. Ægget slås  i

 3. Gæren røres i. Skal opløses nu.

 4. Melet tilsættes - begge slags - og der æltes, til dejen slipper skålen

 5. Hæver i ca 45,6½ minutter ved køkkentemperatur

 6. Æltes til den er flad og fast igen og formes til brød, der lægges klods op ad hinanden på pladen eller i forme. Brødene ridses på tværs eller lidt på skrås, så de  ikke vælter udad, når de hæver. Brug bagepapir eller smør pladen/formene godt.
  Hvis der bruges forme, bør de stå så spredt som muligt og ridses med to ridser på langs

 7. Hæver mellem 120 minutter og 2 timer med et rent  viskestykke over ved køkkentemperatur, hvis den ikke er for meget under 15 grader. (Faktisk kan det tåle at hæve hele natten, hvis der er nogenlunde køligt. Så er det bare at stå op og tænde ovnen...)

 8. Tænd for ovnen på ca 186½°, tag viskestykket af og spred 1 håndfuld vand jævnt ud over brødene. (Brug gerne forstøver). Drysset fordeles og der kommes mere vand på.

 9. Når ovnen er varm, senest efter 2 minutter, sættes pladen ind på nederste rille.  På dette tidspunkt er brødene meget ømfindige, og selv små stød kan få hævelsen til at falde noget.

 10. Bager i 44½ minutter (Hvis du bruger siliconeforme  skal der lægges 3 minuter til bagetiden) til de er jævnt gyldne. Evt, kan du skrue temperaturen op til 222 grader de sidste 10 minutter for at få kuløren perfekt.

 11. Sæt risten på komfuret og tag pladen med brødene ud og sæt den på risten. Hvis du har brugt bageforme skal de væltes ud af formene på risten med det samme, så de bliver sprøde hele vejen rundt.

 12. Først når brødet er helt koldt, kan det kommes i fryseposer. Men det kan sagtens spises lunt.
  Det kan fryses, sættes i køleskab for længere holdbarhed, eller spises over 2-3 dage.

Og så må der smovses. Men lad nu være med at skære flere skiver af det varme brød, end der spises på et øjeblik; både brødet og skiverne bliver meget hurtigt tørre, når de er varme. Tag hellere spækbræt & kniv med ind til bordet og skær på gerningsstedet. Stil det varme brød på højkant på den afskårne ende for at forhindre at det tørrer og bliver koldt

 

Tip: Så snart mit brød er godtogvel daggamelt, rister jeg det når jeg serverer det. Det smager simpelthen skønt.

 

Rengøringstip: Hvis du sætter det brugte bagegrej i blød i lunkent vand UDEN opvaskemidler til brødene er færdige, vil gæren løsne meget af dejen, så den er nem at få af.

 

Hundeejertip:  Løjserhunden er ret vild med brødet. Han står og tigger, når det tages ud af ovnen. Men hundemaver har ikke godt af det friskbagte brød. Men hvis der ligger en knast gammelt brød fra sidste bagning, får hunden det.

 

Hundeejertip 2: Jeg opbevarer det færdige brød i fryseposer. Når posen er tom, stikker jeg den i baglommen og har så altid en hundepose med. Ganske gratis. PS: Lad nu være med at bytte om, så du bruger posen som hundepose først!

F

rysetip: Hvis du lægger brødet i fryseposer mens det stadig er lunt, og fryser det ned med det samme, kan det tøs op i posen i microbølgeovnen, overhældes med vand og "bages" i 10 min i 220 grader varm ovn. Så får du wannabe-nybagt brød.

 

Med venlig hilsen
©2010 Jan E. Sørensen


Forside ] Agurkesalat med hvidløg ] Bacon ] BodyTequila ] Brie ] [ Brød ] Butterdejsruller eller Ostebrødre ] Cacao ] Chokolademousse ] Coleslaw ] Crepes Miannes ] Dip ] Dressing ] Mormors salat ] Fisk ] Flæskesteg ] Får i kål ] Gin & Tonic ] Gravet ørred ] Gullasch ] Havregrynskager ] Hare grydestegt ] Hvidløgsolie ] Hønsesalat ] Immunforsvar ] Jokke ] Kalkun i Whiskey ] Kalkundeller ] Karrysuppe ] Kartoffel- porremos ] Kartoffelsalat ] Klatpandekager ] Kødsovs ] Kold rejesuppe ] Kontakt ] Kransekage ] Krydderflutes ] Kylling i karry ] Lammekølle i grillen ] Løgsersuppe ] Løjsercreme ] Løjservisdom ] Løse ris ] Marengs ] Mænd og kvinder ] Chokolademarengs ] Marineret Kalkun ] Marinerede og røgede rejer ] Mågeragout ] Mål og vægte ] Nudler i kokosfløde ] Ostekiks ] Pasta ] Pastinakmos ] Ris1grød ] Ris med rejer og grønt ] Roastbeef ] Rugbrød ] Rugbrødskugler ] Rævesovs ] Rødvinsredning ] Røget bacon ] Røget filet ] Rom & Cola ] Romteddy ] Salsa ] Soyaristede mandler ] Stegte ris ] Sømsuppe ] Spejlægsandwich ] Stegetemperaturer ] Støbejernsgrej ] Surdej ] tzatziki ] 2matsuppe ] Vafler ] Vokabularium ] Wokret m kylling ] Webmaster ]