Min kraftige gullasch - der varmer en kold aften. Velegnet efter et skitur eller shopping i julestresset. Kan fryses. Det er en god ide at lave en stor portion og dele den op i portionsanretninger, der fryses ned. Så har man altid et hurtigt og mættende måltid at tage op i en snæver vending.
Kategori: Hovedretter
Tilberedelsestid: Et par timer
Tilbehør: Groft rugbrød eller helst Løjserbrød, smør, øl og rom
Ingredienser til 6 personer
700 g oksebov, kalkunbryst eller lignende (Køb endelig ikke udskåret gullashkød. Kiloprisen er ofte det dobbelte)
1 pk. røget bacon i skiver
1-1½ kg kartofler
1-1½ kg gulerødder
4-6 løg
1 hvidløg
3-4 porrer
4 spk paprika, Edelsüs
Salt
1-2 chili - hele, stærke, syltede (Svagpissere kan undlade disse)
rom
Stegeolie eller margarine
2 spk mel
1 liter vand
Fremgangsmåde:
Generelt skal alle udskårne stykekr være så små, at retten overhovedet ikke kræver kniv.
Kødet pudses for sener (De fleste har seneskræk) og skæres i smalle strimler. Husk at skære på tværs af kødets fibre. Ellers bliver det ikke mørt
Baconen skæres i korte stumper - ca 2 cm
Kartofler og gulerødder skrælles og skæres i små stykker - ca 1 cm i tykkelse - rødderne lidt tyndere
Løgene pilles og skæres i 6 stykker
Hvidløgene pilles
Chilierne hakkes groft med kniven
Kødet og baconen brunes. Når det er ved at være brunet, tilsættes chili, løg og hvidløg og småbrunes
Melet og paprikaen tilsættes og der plævres rundt til det er opsuget
Resten tilsættes - bortset fra rommen og står og simrer 1½-2 timer under sporadisk omrøring, så det ikke brænder på
Når det er serveringsklart, hældes ½ dl rom over og der røres rundt (Kokken kan jo konsumere den anden halve...)
Serveres med brød, smør, øl og rom.
Med venlig hilsen
©2008-10 Jan E. Sørensen