Flæskesteg

 

En flæskesteg er vel noget nær nationalretten ved flæsklige lejligheder. Og de fleste kan vel også stege sår'n en tingest. Men det er ikke alle beskåret, at få sværen sprød og kødet saftigt. Med andre ord findes der A-svær og B-svær.

Kategori: Hovedret

Tilberedelsestid: 25 minutter + 50 min pr. kg kød

Tilbehør: Rødkål, surt, kartofler og så videre

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

  1. Dræb en gris og skær flæskestegen ud (Måske skal skindet barberes)

  2. Skyl stegen og rids sværen

  3. Fyld 1 cm vand i bunden af en bradepande, der stillies i bunden af ovnen der igen sættes på over/undervarme eller undervarme (Brug ikke varmluftfunktionen her), 222 grader

  4. Læg stegen i vandet med bugen i vejret; altså med flæsket nede under vandet i 25-30 minutter (Afhæning af hvor sløv din ovn er)

  5. Sæt bradepanden på på nederste ribbe og læg en rist over. Læg flæskestegen på risten med sværen opad.

  6. Kom salt og evt, laurbærblade og nellikker på sværen og lad det stege videre ved 170 grader i 50 minutter for hvert kilo steg. (Varmluftfunktionen kan bruges hvis der er mange stege i ovnen på en gang. Og så skal der holdes godt øje med brankede partier - ligesom på strandsildene om sommeren). Sørg hele tiden for, at der er lidt vand i bradepanden. Dette vand kan - efter at fedtet er skummet af - bruges til at lave den traditionelle, brune sovs.

  7. Tag stegen ud af ovnen, pak den ind i folie eller madpapir og lad den hvile i 10 minutter.

  8. Pak den først ud ½ sekund før den skal serveres. Skær helst stegen ud inde ved bordet. Så taber den ikke så meget saft og varme og der er også en chance for en sund latter, når et stort stykke svær lander i tante Addas kavallergang....

Nogle mennesker foretrækker at skære fedtet mellem sværen og stegen af, inden serveringen. Det betragter jeg som usportsligt. Sæt hellere et par skåle til afskåret fedt ind på bordet, så kan gæsterne selv vælge.

Med venlig hilsen
©2008 Jan E. Sørensen

Tips fra Marianne*©:
Hvis nu man hælder vand over sværen på en flæskesteg, en gang hver ½ time ... så blir´ den endnu bedre ... + der er mere at lave sovs af ... man kan undervejs være nødt til at tømme bradepanden ... og VIGTIG drysse mere salt på stegen.

og altså, når man pakker flæskesteg med svær ind i folie er der risiko for at sværen blir´ blød ...

Husmor tip ... væden fra stegen hældes i en gryde, så drypper man lidt sovsekulør oven i og i løbet af nul komma fem ligger fedtet for sig selv, lige til at fjerne.

Forside ] Agurkesalat med hvidløg ] Bacon ] BodyTequila ] Brie ] Brød ] Butterdejsruller eller Ostebrødre ] Cacao ] Chokolademousse ] Coleslaw ] Crepes Miannes ] Dip ] Dressing ] Mormors salat ] Fisk ] [ Flæskesteg ] Får i kål ] Gin & Tonic ] Gravet ørred ] Gullasch ] Havregrynskager ] Hare grydestegt ] Hvidløgsolie ] Hønsesalat ] Immunforsvar ] Jokke ] Kalkun i Whiskey ] Kalkundeller ] Karrysuppe ] Kartoffel- porremos ] Kartoffelsalat ] Klatpandekager ] Kødsovs ] Kold rejesuppe ] Kontakt ] Kransekage ] Krydderflutes ] Kylling i karry ] Lammekølle i grillen ] Løgsersuppe ] Løjsercreme ] Løjservisdom ] Løse ris ] Marengs ] Mænd og kvinder ] Chokolademarengs ] Marineret Kalkun ] Marinerede og røgede rejer ] Mågeragout ] Mål og vægte ] Nudler i kokosfløde ] Ostekiks ] Pasta ] Pastinakmos ] Ris1grød ] Ris med rejer og grønt ] Roastbeef ] Rugbrød ] Rugbrødskugler ] Rævesovs ] Rødvinsredning ] Røget bacon ] Røget filet ] Rom & Cola ] Romteddy ] Salsa ] Soyaristede mandler ] Stegte ris ] Sømsuppe ] Spejlægsandwich ] Stegetemperaturer ] Støbejernsgrej ] Surdej ] tzatziki ] 2matsuppe ] Vafler ] Vokabularium ] Wokret m kylling ] Webmaster ]